Pohojalaanen, sultsina loves mykyrokka

 

En etsi seuraa. Ruodinpahan fantasioitani.

Karjalaisperimäisenä, nopeana ja huolimattomana, ihailen kovasti ihmisiä, myös miehiä, joilla on erilainen pohjavire. Jäyhä, ei rönsyilevä, kulkee varmasti kuin juna, ei pysähdy turhille asemille, luotettava, työteliäs, mahtava, jämpti, kuuntelee (vaikkei kuule), outo ja mitä kaikkea muuta.

Ihailtavia piirteitä ihmisessä, myös miehessä. Ja hei Lauri Tähkä ja Elonkerjuu, Orvokki Autio, Duudsonit, Jussi-paidat, helavyöt, mahtava murre. Onnekseni olen saanut työskennellä ja tutustua pohjalaisiin ihmisiin. Siitä se ajatus sitten lähti..

En ole koskaan käynyt Pohjanmaalla, paitsi kerran junalla Vaasassa 70-luvulla. Sitä ei lasketa. Nyt ja varsinkin kesällä huvittaisi lähteä lomailemaan Lakeuksille. Tutustumaan kiehtovaan kulttuuriin. Osoitteina Alavus, Teuva, Kurikka, Lappajärvi (kuulethan kuinka mahtava poljento nimissä). Matkalla ylittäisin Kyröjoen, sillalla pelottaisi. Vasemmalla kaksifooninkinen ja oikealla 500 hehtaaria ohralla. Kynäveitsellä rakennettu kymmenenreikäinen.  Kaikki olisi mahtavaa ja komiaa. Söisin perinneruokia ja laulaisin Rannanjärveä sekä muita maakuntalauluja, hartaudella. He varmasti kävelisivät ylitseni, lyhyen kimittävän etelänakan. Apua, mä siis pyörryn! Joku pohjalainen ehkä ottaisi kiinni.

Fantasiani lähes rikkoutui realiteettiin. Minullahan on hämäläinen mies, niin luulin. Ei hätää, vaihtamaan en rupea, mutta aina voi rakentaa siipalleen pohjalaisen taustan. Hänessä kulminoituu tuo alussa luoettelemani listan kaikki ominaispiirteet. Olenkin vakuuttunut, että hän on joko A) vaihtunut laitoksella tai B) se toinen klassinen. Tai suvussa on jokin vieläkin visusti vaiettu salaisuus..Ja kun minä tarpeeksi kauan jankutan asiasta, uskon siihen itsekin.

Hiukanko siistii, mulla on pohjalainen mies! 

7 kommenttia artikkeliin “Pohojalaanen, sultsina loves mykyrokka”
 1. avatar vieras sanoo:

  Mikä kyseisen liiton geeniperimä mahtaa olla?

 2. avatar Kari Aavasto sanoo:

  Meiju

  Pohjanmaalla ei ole niin pohjalaisia miehiä kuin sinun miehesi, joka minun on kunnia tuntea. Käyppä vaikka kesällä pettymässä, Härmässä.

  Myönteistä, että suhtaudut miehiin kuin ihmisiin.

  Ernosto Se Aavasto

 3. avatar Henrik Maula sanoo:

  Kuulkaas te vitun karjalaisakat ja pohjalaisukot : kumpikin te ootte vain sitä samaa paskaa :ette yhtikäs mitään !!!!!!!! Pohjanmaan suurin suokylä , seinäjoki (östermyra) totteli ties kuinka monta vuossataa mongertavia eskimoja nimeltään pohjanmaan suomen”ruotsalaiset” , jotka edelleen äheltäen puhuvat viikinaikaista murrettaan ties kuinka pitkään ,muistuttaen toista aivomongerrrusta , tanskan murteheista.

  Totuus on se , että Suomen kovimmat , kauneimmat ja parhaimmat miehet tehdään Etelä-Hämeessä ,Södra-Tavastlandissa ja sen suurimmassa ja kauneimmassa pitäjässä , Wanajassa.

  Loistavina tuotteinaan mainittakoon vain seuraavat sukunimet varsin lukuisasta ja kasvavasta joukosta : Nevanlinnan-Neoviuksen-suku (Rengon Uusikylä) , Sibelius (Tavastehus-Hämeenlinna) , Maula-suku (Hauho-Hauhos) ,Amiraali , Venäjän Imperiumin Pääesikunnan Ylikomentaja, Von Kraemer , (Hauhos-Hauho) , Mauno Tawast, (Hauhos-Hauho) ,………………………………..

  Te karjakot ette osaa muuta kun hävitä sotanne ryssille , laulaa itkuvirsiä ja juoda kaljaa aamunkoitosta yönsaapumiseen…..
  TE merenpohjalliset ette muuta osaa kun vetää ittenne hirteen tai puukkoon.
  Vetäkää vaan.

  Turha muuten voivotella joikujanne ja purkaa pohjatonta slaavikateuttanne Etelä-Hämäläiselle Miehelle , kokemusta itäisestä paskasta nimeltään keski-savo-suomi ja pohjoisarjalakarjala siinä sivussa on vuodesta 1994 ja sentään ehdin asua melkein 18v. ihan oikeassa Suomessa ,ja melkein vuoden Svensk-Finlandissa Dragsvikissa.

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Oho!
  Olikohan tämä blogipalstan perustaminen järkevää, koska tunteet näyttävät menevän lukijoilta överiksi?
  Elävästä elämästä on mukava kirjoittaa ja lukea, mutta ei loukata lähimmäisiämme.
  Terv. Heikki Koskela

 5. Jos se olikin huumoria?
  Toivotaan ainakin niin.

  Susanna

 6. avatar Merja Uotila sanoo:

  Hieno kirjallinen purkaus!
  Kyllä se oli varmasti jotain huumoria, niissäkin kaiketi paikkakunnallisia eroja.
  Ja Pohjanmaalla syödäänkin klimppisoppaa, aloitan pohjanmaankielen ja kulttuurin opiskelut heti..nyt.

 7. avatar Terhi sanoo:

  Huumori kunniaan! Itse ainakin meinasin tukehtua aamuteeheni…

Jätä kommentti

css.php