Lispetti mattopyykillä

Hän nostaa suuria aurinkolaseja silmiensä suojaksi. Ne ovat BVLGARIn ja aidot, tilattu ekologisesti netistä. Lispetti suuntaa mattopyykille, kaupungin yleiseen matonpesupaikkaan. Siellä on jo armeija touhukkaita naisia puuhissaan. Hän kantaa kädessään vain yhtä mattoa ja eväspussia. Kahvi,  mozzarella-bagelia ja baglavaa voi nauttia ensimmäisen matonpätkän jälkeen piristykseksi. Loput matot kannattaa kantaa vasta myöhemmin autosta.
’Mainiota’, hän ajattelee. Uusia, piristäviä tuttavuuksia. Rupattelu tekee aina eetvarttia.
Hän on varustautunut hyvissä ajoin. Koska luontoystävällisyys on hitti, Lispetti on etsinyt käsintehtyjä juuriharjoja. Sokevan harjoja sai ennen joka liikkeestä. Oliko muita olemassakaan?  Nyt harjat aiheuttivat reissun Helsinkiin, Ruohonjuuri-liikkeeseen, -junalla. Tosin siellä ei ollut tarjolla värivaihtoehtoja, joten pyykkikostyymiksi täytyi valita beige-vihreä asukokonaisuus. Tehostevärinä toimisi punainen, puusta tehty yksinkertainen koru. Siinä oli jokin yrtinlehti, hiukan kuin vaahteran, mutta pidemmät terät. Siskokin kehui korua.
’Huomenta’, toivottaa Lispetti hymyillen. Muut katsovat häntä ja mumisevat jotain epäselvää harjaten vimmatusti raitamattojaan. Kello on yksitoista.
Pikaisen tilannekatsauksen jälkeen Lispetti huomaa, ettei paikkoja ole. Hän jää odottamaan. Hyttysmyrkky on unohtunut kotiin. Pirulaisia leijuu sankoin pilvin varvikossa. Naiset puhuvat luontevasti paikallisista ihmisistä ja Lispetti on hiukan pihalla. Paistit muhivat uunissa ja he ovat leiponeet jo viideltä. Lispetti on vaikuttunut.
’Perinneruoka onkin nostanut suosiotaan. Lähiruoka varsinkin. Minunkin mieheni käy ahkerasti hirvimetsästyksessä’, hän yhtyy keskusteluun. Naiset katsovat häntä kulmiensa alta.
Vihdoin pyykkipaikka vapautuu. Lispetti kastelee kynnysmaton huolellisesti ja levittää sille Marseille-saippuaa. Se tuoksuu paremmalta kuin mäntysuopa, sittenkin. Ei voi olla totta! Kynsi katkeaa aivan alku vedoilla. Harmittaa. Juoruavat, silti mykät naiset saavat jäädä tämän maton jälkeen. Keskustelun taso on nolla. Hän veisi matot pesulaan, kuten tähänkin asti. Kahvit voi juoda kotonakin, Mieskin on lomalla.
Kotona Lispetti kertoo kauhukokemuksensa seikkaperäisesti. Mies lohduttaa vaimoaan. Hän saa Lispetin aina rauhoittumaan. Haluaisiko Mieskin mansikalla koristellun, aidon, jäähileisen, alkoholittoman Margaritan?
’Rakas, pesulasta matot saa vasta ensi viikolla. Voisimmeko mennä yhdessä valitsemaan kakkosmatot? Piristäisivät mukavasti kesäkotia. Laventelinsinistä ja raikasta. Mitä sanot?’
Mies jatkaa lehtensä lukemista.

2 kommenttia artikkeliin “Lispetti mattopyykillä”
  1. avatar Merja Uotila sanoo:

    Lissulta tuli tekstari. Siinä luki jotensakin näin:
    ’Moi Merja, kamalan kallista tuo mattojen pesettäminen. Ossi osti pyynnöstäni piharakennukseen erillisen pesukoneen kodintekstiileille. Osaisitko sanoa, olisiko matot pitänyt hangata myös toiselta puolelta? Päättelin raitojen peseytyvän hangatessa myös nurjalta puolelta, sillä pesuainehan imeytyy läpi. Näyttää siltä, että joudun pyöräyttämään vielä kynnysmatonkin uudessa koneessa. T L + kyss Ps. koska tulet kahville tai grillaamaan. Uusi grilli kasassa!’

  2. avatar Miikka Anttila sanoo:

    Tykkää tästä 😉

Jätä kommentti

css.php