Lispetti ja kuuma grillikesä

Nainen hyörii grillillä pukeutuneena teeman mukaisesti. Tekokuitu tekstiileissä on poissuljettu materiaali. Tulen ääressä käy vain puuvilla ja sellaisen hän on keksinyt Marimekon retroessusta. Ruhtinatar-kuosi luo kuin itsestään tunnelmaa ja niukka leikkaus esiintuo muhkeat pakarat.
Miehen tekee mieli kinkkua.
Pariskunta on yhdessä kasannut grillin. Pallogrilliä ei Lispetti oppinut koskaan käyttämään, mutta tämä teknologian riemuvoitto, kaasugrilli, vapauttaisi ikävistä keittiöhommista koko kesäksi. Tiedossa on lihapitoinen rupeama. Tosin Lispetti käytti runsaasti energiaa löytääkseen kasvissyöjätyttärelleen vegemakkaraa kaupoista. Miehen kanssa oli tarkoitus käydä Ämyssä fiilistelemässä samalla reissulla. Sade kuitenkin yllätti ja he olivat mielestään liian vanhoja kastumaan festareilla. Heille sukeutui pieni, romanttinen hetki Laurellin kahvilassa. Tuo miellyttävä inteligenssi tunnelma kruunattuna Briossilla ja vaaleanpunaisella Bebellä. Kaksi leivonnaista voi naamioida niin että toinen olisi muka Miehelle. Oih, vapautta! Ikkunasta Lispetti katsoi haikeana irokeesien ja räväkästi pukeutuneiden nuorten perään. Hänkin nuoruudessaan..nyt vapaus oli siis jotain muuta.
Takaisin grillille. Mies on laittanut kuumenemaan Wigrenin lihajalosteita, maissit lepäävät niiden vieressä.
‘Yök! Pilaatko sä mun kasvikset tuolla eläintirinällä?’, vegetytär Aamu kirkuu. Mies käärii ne nöyrästi folioon. Rauha on palannut.
Lispetti keskittyy grillin käyttöohjeisiin. ’Kamalan pitkät’, hän ajattelee silmäillessään ohjevihkosta. Lähes romaani.
’Auta vähän. Tämä on niin teknistä tekstiä.’
Mies referoi kaasujohtonippelin asennon. Loogista. Katkaisin johdon suuntaisesti, mutta silloinko kun grillaa vai kun lopettaa? Mihin tulitikku työnnetään? Voiko parillan kääntää ja paistaa lettuja? Entä puhdistus? Voisiko mies ottaa koko monimutkaisen grillauskauden vastuulleen?
‘Tässä lukee: Älä milloinkaan päästä pieniä lapsia valvomatta grillin läheisyyteen.’
’Hyvä kun rakensit laajan terassin, rakas.’
’Ennen grillaamista polta varastorasvat pois. Tehty! Puhdistus: anna metalliosien jäähtyä 15 minuuttia. Pyyhi irtonainen lika pois talouspaperilla. Käännä syöttö täydelle teholle ja polta loput karstat, max .5 minuuttia, lieden kupu alhaalla. Anna jäähtyä ja harjaa metallisella harjalla.
Älä milloinkaan anna miehen hoitaa grillin jälkisiivousta.(tiskaus tai muut kotityöt kuuluvat tähän kategoriaan!) Siitä ei hyvää seuraa. Sotku on lähes mahdotonta hoitaa tämän jälkeen kotikonstein pois. Grilli on vietävä merkkihuoltoon. Aviomies myös pitkästyy helposti, joten grillauksen toisesta kerrasta eteenpäin koko toimitus on jätettävä hameväen hoteisiin. Ainoastaan poikainiltana on naisten pysyttävä sisätiloissa ,- ja lasten.’

4 kommenttia artikkeliin “Lispetti ja kuuma grillikesä”
 1. avatar Ilkka Iivari sanoo:

  Siinä on muuten sanasadismi huipussaan, kun lueskelee käyttöohjeita.
  Siksi nuotio ja rasvatappi mustaksi on yleisin suomipojan vihannes. Ei tarvitse lueskella ohjeita ja palokunta hoitaa kekäleiden pesun ja uuden joskus nousevan ympäristökasvillisuuden kostuttamisen.
  Kesäillen 😉
  ilkka

 2. avatar Merja Uotila sanoo:

  Näin on. Ja niitä ohjekirjoja on joka vekottimeen, parasta on jollain käännösohjelmalla tulkitut tekstit. Oi riemua!!
  Mä en Lispetistä tiedä, mutta itselle ainakin tulee hiki otsaan niitä tavatessa. Viimeksi luin silitysraudan ohjeita, kiesus..

  Opiskellen,
  Merja

 3. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Merja!
  Tuttu huonekalumyyjä kertoi minulle tositarinoita elävästä elämästä ohjekirjoineen kootessaan palapeliä, josta muutaman tunnin pähkäilyn ja ähkäilyn jälkeen sai kasaan vuoteen.
  Sanoi mm. aistivansa tulevan avioeron jo parkkipaikalle pakettia roudatessaan, jotta tuossa taitaa olla se askartelupakki ohjekirjoineen, joka katkaisee kamelin/lue aviomiehen ”selän.”
  Tyttäreni väittää, että minun viimeiset sanani tulevat olemaan
  – Helevetti, ei tässä mitään ohjekirjoja tarvita..
  T. Riitta

 4. avatar Merja Uotila sanoo:

  Moi Riitta!
  Hyväksi koetussa mallissa painellaan vaan nappuloita ja opitaan Pavlovin keinoin. Yritys + erehdys = X Yhtälön X voi olla mitä tahansa tulipalon ja valkopesun väliltä.
  Ja jos kasaa jotain, aina jää ruuveja ylimääräiseksi ja joutuu vähän porailemaan. Siksi kannattaakin säästää itseään ja kantaa (vaikka painavaa onkin ja ärräpäitä saattaa sinkoilla) valmiiksi kasatut, mielelään jo vuosikymmenet sitten,- huonekalut kierrätyksestä 😉
  Lispetti kuitenkin jättää tod.näk. homman Ossilleen..

  MerjaU

Jätä kommentti

css.php